Velkommen til Arctic Lavvo!

Vi kan tilpasse teltene våre etter dine behov!

Hva er et gamme telt?

Hva er et gamme telt?

Helårsteltet Venor Gamme er en videreutvikling av lavvo. Med inspirasjon fra den enkle formen til jordhytter er Venor Gamme et helårstelt med en solid konstruksjon. 

 

Torvgammens historie
Gamme, goahti på nordsamisk, er en eldgammel form for bolig. Ofte forbundet med samer, men er brukt av alle mennesker over hele landet helt siden de kom til Norge. De fleste forbinder kanskje gamme med torvgammer. Torvgammer har et reisverk av trevirke dekket med torv eller jord.

Torvgammene ble brukt hele året som familieboliger i samiske områder. Vanligvis var gammen et rom med ildsted midt i gammen. Det hendte at større gammer med inndeling av flere rom ble bygd, for eksempel når familien hadde bruk for plass til husdyr.

For å lage en torvgamme slik de ble konstruert før i tiden må det først settes opp et skjelett av trevirke. Deretter stables det lagvis med never og torv fra bunnen av reisverket og opp. Never fungerer som en fuktsperre og torven er isolerende. Det er mye arbeid og tungt fysisk, til gjengjeld så har man en bolig som står støtt i flere tiår så lenge den får vedlikehold.

 

 

Venor Gamme
Venor Gamme kan ses på som den moderne tolkningen av torvgammer. Helårsteltet har en rund form og er en selvbærende konstruksjon som gjør teltet svært stabilt i sterk vind og krevende værforhold. Teltet har et kraftig fundament av aluminiumstenger med brukervennlige klikktilkoblinger. Når gammen er oppslått er den meget romslig, utviklet for nordiske forhold og er beregnet for fyring med teltovn.

Noen vil beskrive Venor Gamme som det nærmeste man kommer en transportabel hytte, og det er en god beskrivelse. Venor Gamme har beholdt lavvoen sin sirkelformede grunnflate, men veggene er nesten loddrette. Dermed har hele teltet ståhøyde og plassutnyttelsen øker betraktelig. Her er det ingen problem å sette inn feltseng, stoler og bord om du ønsker det. Fremdeles har du god plass. Inne i gammen er det lunt og godt. En god plass å komme tilbake til etter en lang dag ute.

 

Venor Gamme er kortreist og produsert i Norge, noe som gir deg både kvalitet og sikkerhet for et solid og trygt produkt. Gammen er bygget på tradisjoner og generasjoner med erfaring. Teltet holder svært høy kvalitet og er et utmerket utgangspunkt for fantastiske tur- og naturopplevelser. En unik selvbærende konstruksjon gjør at teltet står svært stabilt i sterk vind og krevende værforhold. Du kan være sikker på at med Venor Gamme som leirplass så holder du deg tørr, trygg og varm gjennom alle årstider!