Vedlikehold
Vi produserer våre lavvoer og gammer i et slitesterkt bomull/polyester-stoff. Stoffet er impregnert, råtebehandlet og beskyttet mot UV-stråler. Blandingen bomull/polyester gjør at duken puster godt, impregneringen forhindrer vanndråper i å trenge igjennom duken.
Det beste laboratoriet er naturen selv, og igjennom 30 år har Venor-produktene blitt grundig testet. Vi har fått tilbakemeldinger om Venor-lavvoer som har vært i aktiv bruk i over 20 år, det er gøy det! Klimaet og bruken har mye å si på hvor lang levetiden blir. En lavvo eller gamme som står permanent oppslått ved kysten, hvor vind og saltsprut dominerer, vil ha kortere levetid enn en lavvo eller gamme som blir brukt i et tørrere klima, og som oppbevares tørt mellom hver bruk.
Hvordan vedlikeholde din Venor Lavvo og Venor Gamme?
Selv om duken har en UV-beskyttelse, vil solen bleke fargen på produktet over tid. Vanntettheten opprettholdes ved å re-impregnere duken etter behov. Ved mye bruk (permanent oppslåtte lavvoer/gammer), anbefaler vi å re-impregnere årlig til annethvert år.
Dersom du har fått jordslag på duken, finnes det et middel som kan benyttes for å fjerne jordslag. Lavvoer/gammer som står oppe i fuktige omgivelser over lengre tid er mer utsatt for jordslag. Lavvoen/gammen må tørkes etter bruk og oppbevares tørt for å unngå råteskade.
Hvordan impregnere?
Det går helt fint å impregnere selv. Slå opp lavvoen/gammen en tørr og mild dag. Børst av jord, sand, kvister, blader o.l. og finn fram impregneringen. Vi anbefaler å fylle impregnering i en lavtrykks pumpekanne, og spraye jevnt over hele lavvoen/gammen. Bruk trappestige for å nå lengst mulig opp. La duken tørke ute i frisk luft.
Dersom en skal impregnere en stor lavvo, kan man legge duken ned på en presenning og impregnere. Duken må heises opp for å tørke. Det tar noen dager før impregeringslukten dunster bort fra lavvo-/gammeduken.
For best resultat når du vedlikeholder din Venor Lavvo eller Gamme anbefaler vi følgende prosedyre:
- Bland ut Multivask 213M med vann. Blandingsforhold mellom 1:5 - 1:10
- Spray på lavvoen og la det virke 5-15min. (NB! Viktig at den ikke tørker inn)
- Spyle grundig av med vannslange eller høytrykkspyler (anbefaler høytrykkspyler, men pass på å ikke ha for kraftig dyse)
- Hvis ikke alt blir rent, så kan du ta samme prosedyre på ny, eventuelt blande multivask kraftigere på utsatte steder.
- La lavvoen tørke etter vask
- Impregnere med vår impregnering 460. Impregner grundig og husk at lavvoen må være tørr før impregnering.
- La impregneringen tørke.
- Påfør Soppdreper 221H, blandes ut 1:5 med vann. Det bør ikke regne under påføring, men overflaten på lavvoen kan være lett fuktig.
- Soppdreper skal tørke inn og IKKE spyles av.
Kondens
Kondens dannes når kald og varm luft møtes. Vi har god erfaring med overnattinger i våre lavvoer og gammer, og opplever ikke store kondensproblemer i produktene våre. Dette skyldes dukens evne til å puste, i kombinasjon med den gode oppvarmingsmuligheten man har i en lavvo og gamme. En ovn, eller et bål, er med på å holde det tørt og godt. I de tilfeller man sover i lavvoen/gammen, uten oppvarming, vil man kunne kjenne litt fukt på duken og dugg på vinduene, dette tørker fort opp når man får opp varmen.
Jo høyre luftfuktighet det er inne i lavvoen/gammen, jo mer kondens kan en få. Matlaging, tørking av klær, fuktig bakke, våte sko og fordamping fra personene inne i lavvoen/gammen, kan gi økt kondens.
En innerduk vil isolere, og dermed forminske kondensproblematikken ytterligere. I tillegg vil ventil(er) være til god hjelp for å slippe ut damp. Under matlaging kan en åpne ventiler, eller ha døra på gløtt. En bunn/fuktsperre vil også bidra til et tørrere inneklima.
En 13 år gammel Venor Gamme, som har stått uten oppvarming før kuldeperiode. Kondensen har lagt seg som vakre iskrystaller på duken og stengene.
Lekkasjer
Når lavvoen/gammen er helt ny, kan det ved de første regndøgnene som lavvoen/gammen står oppslått oppstå små lekkasjer i sømmene. Lekkasjen kommer av at regnvann trenger igjennom de små nålehullene i sømmene. Vi bruker en spesialtråd som svulmer opp og tilpasser seg nålehullene, slik at tråden etter hvert som den svulmer opp, tetter igjen nålehullene.
Etter en tids bruk vil man kunne opplever at duken slipper inn litt vann, det er da på tide å impregnere duken slik at vanntettheten opprettholdes.
Venor Enstangslavvo ute i første regn.
Reparasjoner
Vi utfører store og små reparasjoner på lavvoer og gammer (og eventuelt andre søm-produkter). Dersom man er uheldig å få en rift i duken er det stort sett ingen problem å reparere. Vi kan skifte ut vinduer, skifte pipegjennomgang, bytte glidelåser, reparere stenger og mye mer. Vi reparerer duker i alle «aldre», men det hender av og til at duken er i for dårlig stand til at vi anbefaler reparasjon. Er det reklamasjon/garantisak, betaler vi selvfølgelig frakt til og fra oss. Det skal være trygt å handle hos oss.