Velkommen til Arctic Lavvo!

Vi kan tilpasse teltene våre etter dine behov!

Hva er en lavvo?

Hva er en lavvo?

En samisk lavvo er en type telt som brukes av samiske folkegrupper i Nord-Europa. Lavvoen er en del av samisk kulturarv og har vært brukt i årtusener av samiske nomader for å beskytte seg mot klimaet i det kalde Norden.

 

Lavvoen er en stor, rund teltform med en kjegleformet takkonstruksjon. Den består av en ramme laget av trestenger som er dekket med feller eller tøy. Fellene som brukes kan være fra dyr som rein, sau eller hjort, og gir lavvoen en varm og behagelig atmosfære innvendig. Moderne lavvoer bruker i dag tekstil i stedet for skinn.

 

Tradisjonelt sett ble lavvoen brukt som bolig for samiske nomader og deres familier. Folk kunne bo i lavvoen i måneder av gangen, og den ble flyttet fra sted til sted etter behov. I dag brukes lavvoen fortsatt av samiske nomader, men den blir også brukt som telt av friluftsentusiaster på tur, på festivaler og andre arrangementer der man ønsker å gjenskape en autentisk samisk opplevelse.

 

Lavvoen har også en sterk symbolsk betydning for samiske folkegrupper. Den representerer samenes historie og kulturarv, og blir ofte sett på som en del av deres nasjonale identitet. Mange samiske folk føler en sterk tilknytning til lavvoen, og den har en sentral plass i deres kulturelle skikker og tradisjoner.

Alt i alt er en samisk lavvo en viktig del av samisk kulturarv, og en unik del av det nordiske landskapet. Den gir et innblikk i hvordan samiske nomader har levd i årtusener, og fortsetter å være en viktig del av samisk liv og identitet i dag.