Vi i Arctic Lavvo er stolt over å være med på å sponse en ekspedisjon til Bouvetøya, verdens mest isolerte øy.
Bouvetøya ligger i Sørishavet, omtrent 2000 kilometer sør for Sør-Afrika og omtrent 1900 kilometer nord for Antarktis. Øya er ikke bebodd, men blir brukt som forskningsstasjon og for meteorologiske observasjoner. Den er også et mål for ekstreme ekspedisjoner.

Bouvetøya har et totalt areal på omtrent 58 kvadratkilometer, og består hovedsakelig av et vulkansk fjell med høye, steile klipper. Klimaet på øya er ekstremt, med lave temperaturer og mye vind. På grunn av sin isolerte beliggenhet og utilgjengelige terreng, har øya vært vanskelig å utforske og lite er kjent om den.

Vi i Arctic Lavvo er stolte over å ha hatt muligheten til å bidra til å til denne Bouvetøya-ekspedisjonen til 3Y0J. 3Y0J er en DXpedition, det vil si en gruppe radioamatører som reiser til et sted med dårlig eller ingen radiokommunikasjon for å gjøre kontakt med så mange andre radioamatører som mulig.
DXpeditions er populære blant radioamatører siden det gir dem muligheten til å kommunisere med andre radioamatører fra hele verden, spesielt fra steder som er vanskelige å nå eller har dårlig dekning. Ekspedisjonen vil være ledet av erfarne radioamatører med lang erfaring i å gjennomføre slike DXpeditions. De har med seg avansert utstyr for å sikre at kommunikasjonen går så smidig som mulig.
Arctic Lavvo får delta
Arctic Lavvo fikk muligheten til å bli en del av eventyret høsten 2021. Da ble vi kontaktet med en forespørsel om passende telt som skal kunne tåle de ekstreme forholdene på Bouvetøya. Noen av funksjonene som måtte bli oppfylt var:
- Teltet må være enkel å sette opp
- Så lett som mulig når den er pakket for transport.
- Motstandsdyktig mot sterk vind og vindkast
- Motstandsdyktig mot regn (Bouvetøya ligger nær Antarktis, men har fortsatt moderate byger)
- Mulighet for varmeapparat
- Har ventilasjon
Til sammen trengte de tre store telt. Gruppen har erfaring med bruk av lavvo på Svalbard og det gjør at Venor Gamme er til vurdering. Venor Gamme er ikke noe lettvekts telt, men treffer ellers godt på funksjonskravene. De er 13 personer som skal på ekspedisjonen og trenger derfor en soveplass, en oppholdsplass og en arbeidsplass til radiooperatørene. Siden ekspedisjonen skal til verdens mest øde plass så er utvelgelsen av utstyr nøye for å finne det beste utstyret.
Etter noen måneder med dialog og drøfting om hva som vil være den beste løsningen for ekspedisjonen kommer vi frem til et svar. Tre Venor Gammer med spesialtilpasninger for ekstremvær. To av de skal sammenkobles med vindfang, det blir oppholdsplassen og arbeidsplassen. Den tredje Venor Gammen skal brukes som soveplass, soveteltet blir stående for seg selv.
Over ser du noen skisser vi laget sammen med ekspedisjonen for å diskutere løsningene. Vinden på Bouvetøya kommer som oftest fra samme retning, og spesifikasjonene blir planlagt deretter. Konfigurasjonen i eksempel 4 er den ekspedisjonen velger for gammene som skal kobles sammen.
Alle gammene og vindfanget får i tillegg spesialtilpasninger for ekstremvær. Det er tilpasninger som ekstra bredt stormskjørt, dobbelt opp med bardunfester og barduner, festepunkter innvendig for stangsett og lignende. Sikkerhet er topp prioritert og at vi kan skreddersy telt gjør det mulig å tilpasse gammene etter deres sikkerhetsbehov. Før alle teltene blir produsert skal en Venor Gamme testet for å kvalitetssikre at det tilfredsstiller alle krav.
Testing
Vi produserer en gamme med vindfang januar 2022. Det blir en av gammene med som etterhvert skal sammenkobles. Denne gammen skal testes gjennom vinteren for å sikre at den går gjennom nåløyet av spesifikasjonskrav. Etter to måneder med testing får vi bekreftelsen. Venor Gamme er teltet som skal brukes på ekspedisjonen!
Vi kaster oss rundt og produserer de to neste gammene og noe ekstra tilbehør som ikke trengtes under testing men som skal være med på ekspedisjonen. Vi må være kjappe for å få de ferdig til ekspedisjonstreningen. De skal nemlig trene på å sette opp leirplassen, radioutstyr og lignende i mai 2022.
Trening
Det er ikke bare viktig å ha det beste utstyret, men også ha god kunnskap om bruk. Derfor skal alle deltakere i ekspedisjonen lære ut og inn hvordan utstyret fungerer. Telt og utstyr blir trent med, satt opp, tatt ned og lignende. Alle er fornøyde og ser frem til ekspedisjonen. Etter trening blir utstyr pakket ned og plassert i en kontainer. Kontaineren blir fraktet til Falklandsøyene, utgangspunktet for turen.
Turen videre
Nå er planen til ekspedisjonen å møtes i London tidlig januar 2023. Der skal de samles, ha møter med sponsorer og lignende før de drar videre til Falklandsøyene. Det er det britiske luftforsvaret, RAF (Royal Air Force), som bistår med flyging til Falklandsøyene. På Falklandsøyene skal de ta noen siste kurs, også pakke alt utstyr over på båt før de starter ekspedisjonen til Bouvetøya med båt. De estimerer å starte turen til Bouvetøya i midten av januar 2023, omtrent 2 uker senere skal de være fremme og starter et 22 dager langt opphold på Bouvetøya.
Vi håper at de vil ha en vellykket og minneverdig tur. Vi ønsker dem lykke til og håper at de vil kunne gjøre kontakt med så mange radioamatører som mulig fra denne isolerte delen av verden. Vi oppdaterer bloggen så snart vi vet mer, og følger med spent hvordan det går med 3Y0J DXpedition til Bouvetøya.