Velkommen til Arctic Lavvo!

Vi kan tilpasse teltene våre etter dine behov!

Ekspedisjonen til Bouvetøya ved Sydpolen

Ekspedisjonen til Bouvetøya ved Sydpolen

Vi i Arctic Lavvo er stolt over å være med på å sponse en ekspedisjon til Bouvetøya, verdens mest isolerte øy.

Bouvetøya ligger i Sør-Atlanteren, omtrent 2000 kilometer sør for Sør-Afrika og omtrent 1900 kilometer nord for Antarktis. Øya er ikke bebodd, men blir brukt som forskningsstasjon og for meteorologiske observasjoner. Den er også et mål for ekstreme ekspedisjoner.

 

Bouvetøya har et totalt areal på omtrent 58 kvadratkilometer, og består hovedsakelig av et vulkansk fjell med høye, steile klipper. Klimaet på øya er ekstremt, med lave temperaturer og mye vind. På grunn av sin isolerte beliggenhet og utilgjengelige terreng, har øya vært vanskelig å utforske og lite er kjent om den.

 

 

Vi i Arctic Lavvo er stolte over å ha hatt muligheten til å bidra til denne Bouvetøya-ekspedisjonen til 3Y0J. 3Y0J er en DXpedition, det vil si en gruppe radioamatører som reiser til et sted med dårlig eller ingen radiokommunikasjon for å gjøre kontakt med så mange andre radioamatører som mulig.

DXpeditions er populære blant radioamatører siden det gir dem muligheten til å kommunisere med andre radioamatører fra hele verden, spesielt fra steder som er vanskelige å nå eller har dårlig dekning. Ekspedisjonen vil være ledet av erfarne radioamatører med lang erfaring i å gjennomføre slike DXpeditions. De har med seg avansert utstyr for å sikre at kommunikasjonen går så smidig som mulig.

 

Arctic Lavvo får delta

Arctic Lavvo fikk muligheten til å bli en del av eventyret høsten 2021. Da ble vi kontaktet med en forespørsel om passende telt som skal kunne tåle de ekstreme forholdene på Bouvetøya. Noen av funksjonene som måtte bli oppfylt var:

  • Teltet må være enkel å sette opp
  • Så lett som mulig når den er pakket for transport.
  • Motstandsdyktig mot sterk vind og vindkast
  • Motstandsdyktig mot regn (Bouvetøya ligger nær Antarktis, men har fortsatt moderate byger)
  • Mulighet for varmeapparat
  • Har ventilasjon

Til sammen trengte de tre store telt. Gruppen har erfaring med bruk av lavvo på Svalbard og det gjør at Venor Gamme er til vurdering. Venor Gamme er ikke noe lettvekts telt, men treffer ellers godt på funksjonskravene. De er 13 personer som skal på ekspedisjonen og trenger derfor en soveplass, en oppholdsplass og en arbeidsplass til radiooperatørene. Siden ekspedisjonen skal til verdens mest øde plass så er utvelgelsen av utstyr nøye for å finne det beste utstyret.

Etter noen måneder med dialog og drøfting om hva som vil være den beste løsningen for ekspedisjonen kommer vi frem til et svar. Tre Venor Gammer med spesialtilpasninger for ekstremvær. To av de skal sammenkobles med vindfang, det blir oppholdsplassen og arbeidsplassen. Den tredje Venor Gammen skal brukes som soveplass, soveteltet blir stående for seg selv.

Over ser du noen skisser vi laget sammen med ekspedisjonen for å diskutere løsningene. Vinden på Bouvetøya kommer som oftest fra samme retning, og spesifikasjonene blir planlagt deretter. Konfigurasjonen i eksempel 4 er den ekspedisjonen velger for gammene som skal kobles sammen.

Alle gammene og vindfanget får i tillegg spesialtilpasninger for ekstremvær. Det er tilpasninger som ekstra bredt stormskjørt, dobbelt opp med bardunfester og barduner, festepunkter innvendig for stangsett og lignende. Sikkerhet er topp prioritert og at vi kan skreddersy telt gjør det mulig å tilpasse gammene etter deres sikkerhetsbehov. Før alle teltene blir produsert skal en Venor Gamme testet for å kvalitetssikre at det tilfredsstiller alle krav.

 

Testing

Vi produserer en gamme med vindfang januar 2022. Det blir en av gammene med som etterhvert skal sammenkobles. Denne gammen skal testes gjennom vinteren for å sikre at den går gjennom nåløyet av spesifikasjonskrav. Etter to måneder med testing får vi bekreftelsen. Venor Gamme er teltet som skal brukes på ekspedisjonen!

 

Vi kaster oss rundt og produserer de to neste gammene og noe ekstra tilbehør som ikke trengtes under testing men som skal være med på ekspedisjonen. Vi må være kjappe for å få de ferdig til ekspedisjonstreningen. De skal nemlig trene på å sette opp leirplassen, radioutstyr og lignende i mai 2022.

 

Trening

Det er ikke bare viktig å ha det beste utstyret, men også ha god kunnskap om bruk. Derfor skal alle deltakere i ekspedisjonen lære ut og inn hvordan utstyret fungerer. Telt og utstyr blir trent med, satt opp, tatt ned og lignende. Alle er fornøyde og ser frem til ekspedisjonen. Etter trening blir utstyr pakket ned og plassert i en kontainer. Kontaineren blir fraktet til Falklandsøyene, utgangspunktet for turen.

 

 

Turen videre

Ekspedisjonen samles i London tidlig januar 2023. Der har de hatt møter med sponsorer og lignende før de dro videre til Falklandsøyene. Det var det britiske luftforsvaret, RAF (Royal Air Force), som bistod med flyging til Falklandsøyene. På Falklandsøyene tok de noen siste kurs, også pakket de alt utstyr over på båt før de startet ekspedisjonen til Bouvetøya med båt. De estimerte å starte turen til Bouvetøya i midten av januar 2023, omtrent 2 uker senere var de fremme og startet et 22 dager langt opphold på Bouvetøya.

 

Bouvetøya

Værmeldingen var ikke bra når de kom frem. Det var tåkete, regn og vanskelige forhold med sterke vinder. De vurderte situasjonen og hvis forholdene var ok, kunne de prøve å lande. Men det kom ikke til å være enkelt. Deler av medlemmene til 3Y0J-laget fikk landet på Bouvetøya med en gummibåt under svært vanskelige forhold. Det var så krevende forhold at de måtte svømme ti meter for å komme seg i land da bølgene var for stor til at de kunne lande med gummibåten. Personell brukte overlevelsesdrakt for å holde varmen og holde seg tørr under svømmeturen. Testlandingen av personell var vellykket og den krevende landingen av utstyr kunne begynne. 

Det var ekstremt krevende å transportere utstyret til leirplassen. Utstyret måtte lastes på en gummibåt for transport nært øya. Gummibåten kunne ikke gå i land, utstyret ble dratt for hånd i land med et tau omtrent en avstand på 15 meter. Personell måtte svømme til land. Etter at utstyret var kommet i land måtte det deretter heises og bæres opp et lite fjell for å komme til leirplassen på et platå. 

 

Etter mye logistikk er alt på plass og radiokommunikasjon kan opprettes. Det var så ekstremt vær at ekspedisjonen bare kunne slå opp 1 av de 3 Gammene. Logistikken til leirplassen var så krevende at utstyrsmengden ble tatt ned til et minumum nivå. Selv om det var krevende så fikk de leirplassen på plass og radiokommunikasjon ble opprettet.

 

Etter omtrent 3 uker med radiokommunikasjon blir leiren pakket sammen og fraktet til hovedskipet. En logistikk operasjon som er krevende. Deretter går turen nord-øst mot Cape Town i Sør-Afrika. 25. februar ankommer de Cape Town og ekspedisjonen er over. Vi gratulerer 3Y0J-DXpedition med en vellykket ekspedisjon, til tross for alle utfordringene og ekstremt vær. Teltet stod stødig selv med vind opp til 90 km/t!! 

Les kommentar fra deltakerne på ekspedisjonen:
DX-ekspedisjoner til fjerne steder som Bouvetøya krever seriøst sted for ly av både komfort- og sikkerhetsgrunner. 3Y0J-laget valgte de skreddersydde Venor Gamme 12-14 teltene fra Arctic Lavvo, og vi ble ikke skuffet! Teltene våre er forsterket med skreddersydde dører og er veldig lette (34 kg). Selv om det fortsatt kan gjøres forbedringer for å gjøre dem til de ultimate teltene for arktiske regioner, beskyttet de oss ordentlig mot de nådeløse vindene på Bouvet, noen ganger over 50 knop (90 km/t), uten problemer. Dette var hjemmet vårt på Bouvet.

 

Sjekk ut videoene fra ekspedisjonen: